Met het openbaar vervoer Cuba ontdekken

Reizen met openbaar vervoer Cuba

De Cubaanse grenzen zijn weer geopend voor internationale reizigers. Wij zullen weer reizen aanbieden naar Cuba zodra er een groen of geel reisadvies geldt van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

Wil jij met het openbaar vervoer Cuba ontdekken?

Vind jij het leuk om Cuba te ontdekken met het openbaar vervoer? Er zijn heel veel verschillende soorten openbaar vervoer in Cuba. Voor buitenlandse reizigers die over het hele eiland willen reizen is het busnetwerk van Viazul de beste optie. Dit is een betrouwbaar openbaar vervoernetwerk en ze rijden met comfortabele bussen met airconditioning. Wij hebben twee voorbeeldreizen met het openbaar vervoer samengesteld. Je kunt ook een reis op maat laten maken.

Straatje Trinidad Cuba

Compacte Rondreis Cuba 10 dagen

 • Bus rondreis mét oldtimer excursies
 • Havana- Viñales- Cienfuegos- Trinidad- Varadero- Havana
 • Inclusief excursies en transfers

vanaf

€ 829,-

Viñales Vallei Cuba

West Cuba Hoogtepunten – Rondreis 14 dagen

 • Rondreis volledig per bus
 • Havana- Viñales- Cienfuegos- Trinidad- Varadero- Havana
 • Exclusief excursies en transfers

vanaf

€ 629,-

Bezoek Playa Maguana tijdens jouw privé rondreis Cuba

Stel jouw privé rondreis Cuba zelf samen 

 • Hoeveel dagen wil je op reis?
 • Rondreis per Oldtimer met chauffeur en/of Bus
 • Waar wil jij naartoe?
 • Kies zelf jouw excursies

Kan ik ook met andere vormen van openbaar vervoer Cuba ontdekken?

Als je met het openbaar vervoer Cuba wilt ontdekken dan vinden wij het de beste keuze om dit met het busnetwerk van Viazul te doen. Dit is dan ook de busmaatschappij waar je mee reist als je een rondreis bij ons boekt. Misschien vind je het ook leuk om zelf dagtripjes te maken met het openbaar vervoer in Cuba? Er is een grote diversiteit aan voertuigen die gebruikt worden als openbaar vervoer in Cuba. We zullen er een paar die je veel ziet bespreken. Zo kan jij zelf bepalen tijdens jouw rondreis of dit een passend vervoersmiddel is voor uitstapjes en dagtripjes.

Stadsbussen Havana

In Havana zul je erg veel stadsbussen zien rijden. Deze bussen vullen zich veel meer dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het kan een hele tour zijn om op tijd bij de deur te zijn van de bus om er bij jouw halte uit te stappen. Er hangen over het algemeen nergens dienstregelingen van de bussen en als dat er wel zou zijn is het beter om daar niet op te focussen. Natuurlijk kan het handig zijn om op een rustig moment je te verplaatsen tussen Oud Havana en Vedado, maar informeer je wel goed over de route van de bus. Cubanen zullen je daar zeker bij willen helpen. Let erop dat op zoals op alle drukke plekken, je ook in een bus waar mensen zo op elkaar gepropt staan er zakkenrollers actief kunnen zijn. Vooral jij als buitenlander trekt natuurlijk wel een beetje de aandacht in deze omgeving.

Openbaar vervoer naar het platte land: Camionetas

Op veel plekken zul je een soort half open trucks zien waar mensen vanuit de steden naar de omringende dorpen reizen. Deze vorm van vervoer is niet heel erg comfortabel en ook niet de meest veilige manier van vervoer. Het kan zeker avontuurlijk zijn om hiermee op stap te gaan maar laat je wel goed informeren over de mogelijkheden om weer terug te reizen. Vaak reizen deze camionetas maar tot in de loop van de middag.

Taxi’s

Er zijn verschillende taxi’s in Cuba. De meeste toeristen maken gebruik van taxi’s waar je in CUC afrekent. Dit zijn taxi’s voor jou alleen zoals wij die ook kennen in Nederland.

Ook kun je natuurlijk gebruik maken van de taxi’s die Cubanen nemen. De vele oldtimers die in de straten rijden hebben vaak voor Cubanen de functie van een gedeelde taxi. Deze rijden op vaste routes waar je in en uit kunt stappen wanner jij wilt. Op straat zul je mensen vaak al met hun handen communicatie zien hebben met de chauffeurs. Bijvoorbeeld over de richting die je op wilt of het aantal passagiers dat mee moet. Zo hoeft de chauffeur alleen te stoppen voor een de juiste passagiers. In de oldtimer passen zo’n 6 passagiers. Mocht je gebruik willen maken van deze deeltaxi dan betaal je in CUP. Geef van te voren aan waar je naartoe wilt en reken alvast af met de chauffeur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op je bestemming.

Kamelen bus “Camello”

Deze bussen zie je eigenlijk niet meer in het straatbeeld maar ze moeten toch even genoemd worden. Deze Cubaanse uitvinding van het openbaar vervoer is bedacht om de grote vervoersproblemen die er waren in het begin van de jaren 90 op te lossen. Er gingen wel tot wel 300 á 400 mensen mee met dit voertuig

Nederlandse stadsbussen

In Cuba kan je ook oude Nederlandse stadsbussen tegenkomen. Deze zijn gedoneerd aan Cuba en worden vooral gebruikt als vervoer voor werknemers. Van deze busdiensten zul je dus helaas geen gebruik kunnen maken.

Paard en wagen

Er rijden paard en wagens rond op de meest toeristische plekken waarmee je een rondritje kunt maken. Ook zijn er vooral op het platte land nog steeds veel mensen die zich op deze manier vervoeren. Cubanen die vervoer nodig hebben liften ook op dit voertuig graag een stukje mee.

Busnetwerk Astro

Astro is een busnetwerk vergelijkbaar met Viazul, alleen dan gericht op de Cubaanse reiziger. Van dit busnetwerk kunnen buitenlandse reizigers geen gebruik maken.

Trein

De trein is in Cuba vooral leuk om een stukje mee te reizen maar niet echt geschikt om het hele eiland mee rond te reizen. De trein rijdt zelden en gaat erg langzaam. Je kunt er wel mee van Havana naar Santiago de Cuba komen maar vaak is dit een erg lang traject. Als je dit als een leuke ervaring ziet kan het natuurlijk wel, en de tijd nemen voor dingen is wel een echte Cuba ervaring.

Bici-taxi

Over het hele eiland zie je veel bici-taxi’s. Dit zijn fietstaxi’s voor korte stukjes. Heb je net uren gelopen en ben je te moe om terug te lopen naar je casa particular? Dan is dit een prima vorm van vervoer om terug te komen. Spreek van te voren af wat de prijs van het ritje is.

De spelregels van gebruik openbaar vervoer Cuba

Het kan best uitdagend zijn om als buitenlandse reiziger gebruik te maken van het openbaar vervoer in Cuba. Dit komt o.a. door het gebrek aan duidelijke borden en dienstregelingen. We hopen je toch een beetje op weg geholpen te hebben met deze informatie. Wel zijn er nog 2 belangrijke aandachtspunten die we met je willen delen:

 • Cubanen staan overal in de rij en zo ook voor het openbaar vervoer. Vaak vragen mensen bij een bushalte of station wie de laatste in de rij is. Hoewel er fysiek geen rij is, weten mensen precies wie voor en na hen aan de beurt zijn met instappen. Op het moment dat de bus of camioneta er is, zou dus iedereen in theorie in die volgorde instappen. In de praktijk gebeurt dit soms wel en soms niet. Maar het is wel handig om van deze regel op de hoogte te zijn. Mensen willen graag dat de persoon die het langste wacht ook de grootste kans heeft op een zitplaats of überhaupt om mee te kunnen.
 • Er zijn niet veel buitenlandse reizigers die zich in ander openbaar vervoer dan de Viazul bussen in Cuba begeven. Realiseer je altijd dat je als buitenlandse reiziger de aandacht trekt. Het is goed om je dit in ieder geval te realiseren en het zakkenrollers niet té makkelijk te maken.

Vraag geheel vrijblijvend een reisvoorstel aan