Duurzaam reizen Cuba

Duurzaam reizen naar Cuba, kan dan?

Het is een lastig dilemma, mooie nieuwe reizen maken en het klimaatprobleem. Hoe kun je toch bijzondere reizen blijven maken en de impact op het milieu zo klein mogelijk houden? Verre reizen kunnen zo ongelofelijk waardevol zijn, en tegelijkertijd willen ook wij als reisorganisatie onze kop niet in het zand steken voor het klimaatprobleem. In dit artikel willen wij je graag voorzien van eerlijke informatie en bespreken we hoe de impact van reizen op het milieu zo klein mogelijk gehouden kan worden. Natuurlijk is duurzaam reizen meer dan alleen het klimaatprobleem. In dit artikel bespreken we ook hoe wij op andere gebieden een positieve impact willen bereiken.

Uitstoot vliegreis naar Cuba

Bij een reis naar Cuba ontkom je niet aan een vliegreis. Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daarmee CO2 uit. Dit draagt bij aan het broeikaseffect. Op de website van Trees for all kun je met de CO2 calculator berekenen hoeveel CO2 je uitstoot op een vlucht van bijvoorbeeld Amsterdam naar Havana. Voor een retour op dit traject wordt er 2,3 ton CO2 uitgestoten. Een Nederlander stoot gemiddeld circa 10 ton CO2 uit op jaarbasis. Hieruit blijkt wel dat de CO2 uitstoot van deze vlucht geen kleinigheidje is. Voor ons des te meer reden dat als je naar Cuba reist, het land ook daadwerkelijk te leren kennen. Voor alleen een strandvakantie in een all-inclusive resort kun je een bestemming dichterbij huis overwegen. Cuba is een bestemming die je hart kan veroveren en je veel kan leren. De creatieve oplossingen van Cubanen in de organisatie van het dagelijks leven zijn vaak erg inspirerend.

CO2 uitstoot compenseren

Gelukkig zijn er meerdere dingen die we kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te reizen. We kunnen CO2 uitstoot compenseren en zo laag mogelijk proberen te houden.

    • Beter dan compenseren is minder uitstoten. Als je een directe vlucht boekt zonder tussenlandingen is de milieubelasting kleiner.
    • Boek je vlucht via Flygrn. Deze site vergelijkt duurzame informatie over vluchten en compenseert meteen een deel van de CO2 uitstoot.
    • Compenseer de volledige CO2 uitstoot van je reis, bijvoorbeeld door bomen te laten planten door Trees for All. Dit kan CubaNeo Travel ook voor je regelen.
    • Overweeg om jouw reis naar Cuba zo lang mogelijk te maken. Zo geniet je optimaal van de bestemming, en bedenk of je hiertegenover wilt stellen dat je een keer minder vliegt naar een andere bestemming.
    • CubaNeo Travel doneert voor elke reiziger 2 bomen aan Trees for All. Hiervoor hoef je niets extra’s te betalen.

Hoe werkt CO2 compensatie?

Door de CO2 uitstoot van jouw reis te compenseren zorg je ervoor dat er ergens anders minder wordt uitgestoten of dat er CO2 wordt opgenomen uit de atmosfeer. In de meeste gevallen wordt de CO2 compensatie gerealiseerd door het planten van bomen of door te investeren in schone energie. De meest bekende manier van CO2 compensatie is door middel van herbebossingsprojecten. Bomen hebben voor hun groei CO2 nodig en zetten dit om in zuurstof en hout. Vooral niet volgroeide bomen halen veel CO2 uit de lucht en slaan dit op. Natuurlijk is het ook van belang hoe deze bossen vervolgens beheerd worden en moeten bosbranden voorkomen worden.

Wat kunnen we nog meer doen om duurzaam te reizen door Cuba?

Deel een oldtimer: duurzaam en voordelig

Duurzaam reizen door Cuba gaat verder dan alleen de CO2 compensatie van een vlucht. Als je kiest voor een rondreis door Cuba per oldtimer bieden wij klanten de optie om deze te delen met andere reizigers. In een oldtimer passen op een comfortabele manier -naast de chauffeur- 5 reizigers. Mocht je bijvoorbeeld als stel een oldtimer rondreis willen maken kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Wij creëren dan een kleinschalige groepsreis met gegarandeerd vertrek op de door jouw uitgekozen data. Als zich andere reizigers melden die op datzelfde moment deze reis per oldtimer willen maken vertrekken jullie gezamenlijk. Dit heeft 2 voordelen: als het reisgezelschap zich uitbreidt is het geen privé reis meer en krijg jij een aantrekkelijke korting. Ook is het vanuit duurzaamheidsoogpunt heel erg gewenst dat er maar 1 oldtimer rondrijdt op hetzelfde traject. Daarnaast kan het natuurlijk erg leuk zijn om andere gelijkgestemde reizigers te treffen!

Inkoop bij kleinschalige Cubaanse ondernemers geeft een unieke ervaring

Wat ons betreft hoort bij duurzaam reizen ook een sociaal en economisch aspect. Wij willen een win-win situatie creëren waar zowel onze reizigers als Cubaanse families elkaar een unieke kans geven. Door zo veel mogelijk in te kopen bij kleinschalige Cubaanse ondernemers komt het geld direct terecht bij mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het contact met locals tijdens onze excursies, het verblijf in casas particulares en reizen per oldtimer kunnen jouw reis echt bijzonder maken. Het zijn vaak deze ervaringen die het verschil kunnen maken tijdens een reis als je nét wat verder durft te gaan dan de massa. Het verbreden van je horizon en het opdoen van ervaringen die je nog lang bij zullen blijven horen wat ons betreft ook bij duurzaam reizen door Cuba!