De opmerkelijke COVID-19 aanpak in Cuba

De Covid-19 aanpak in Cuba

Waar zich in veel Latijns-Amerikaanse landen een humanitaire ramp afspeelt door de uitbraak van COVID-19, is de epidemie in Cuba opvallend snel onder controle. Hoe lukt het Cuba om met weinig middelen de verspreiding zo snel in te dammen? In dit blog lees je alles over het verloop van de epidemie en wat de sleutel lijkt te zijn geweest voor dit succes. Ook werpen we kort een blik op de toekomst wat betreft reizen.

Snelle actie & het sluiten van de Cubaanse grenzen

Op 11 maart bevestigde Cuba voor het eerst COVID-19 besmettingen bij 3 Italiaanse reizigers. Een week later stond de teller op 35, allen geconstateerd bij personen die recent naar Cuba waren gereisd. Op 17 maart werd aangekondigd dat de grenzen gingen sluiten. Buitenlandse reizigers moesten hun vakantie beëindigen en het land verlaten. Op 20 maart sloten de grenzen. Deze snelle actie was een stevige maar onvermijdbare beslissing voor Cuba die het toerisme als belangrijkste inkomstenbron heeft.

Inzet op preventie in de strijd tegen COVID-19

De Cubaanse overheid heeft veel ingezet op preventie. Al voordat het virus het eiland bereikte waren er nieuwe richtlijnen voor werknemers in bijvoorbeeld het transport en toerisme. Hotelpersoneel en eigenaren van “casas particulares” (bed & breakfasts) letten extra goed op symptomen bij reizigers. Medisch personeel bracht meer huisbezoeken en kwetsbare groepen werden snel in kaart gebracht en gemonitord. De Cubaanse overheid informeerde de bevolking o.a. via een app en SMS berichten over hoe besmetting met het coronavirus te voorkomen. Ook in Cuba sloten scholen en moesten mensen zo veel mogelijk thuis blijven.

Inzet geneeskunde studenten voor miljoenen huisbezoeken

In Cuba wordt erg veel medisch personeel opgeleid. Toen het virus eenmaal voet aan wal had gezet werden geneeskunde studenten volop ingezet voor het brengen van huisbezoeken. Dagelijks zijn er miljoenen huisbezoeken afgelegd in het gehele land waarbij er naar de gezondheidstoestand van elke bewoner geïnformeerd is. Bij de lichtste klachten werd de verdere ontwikkeling van klachten gevolgd. Veel Cubanen die last hadden van griepachtige klachten zijn preventief opgenomen in een hospitaal. Ook het grote gevoel voor het algemeen belang en sociale controle maakt dat maatregelen effect hadden.

Veel resultaat met weinig middelen

Waar Cuba veel meer medisch personeel en studenten heeft dan veel andere landen, moeten zij de strijd tegen het coronavirus voeren met weinig materiële middelen. De preventieve aanpak wordt bemoeilijkt door de grote tekorten aan medicijnen en hygiënische middelen. Cuba heeft grote problemen om voldoende materialen in te kunnen kopen door het nog altijd geldende Amerikaanse handelsembargo. De Cubaanse staat heeft haar eigen farmaceutische bedrijf die medicijnen voor de Cubaanse bevolking produceert. Ondanks de tekorten wist het eiland de bevolking preventief te voorzien van een homeopathisch weerstand verhogend medicijn. Ook behandelt Cuba corona patiënten met een zelf ontwikkeld anti-viraal medicijn. Dit medicijn wordt ook door onder meer China afgenomen als behandeling tegen Covid-19.

Actuele COVID-19 situatie in Cuba

Cuba lijkt de piek van aantallen besmettingen en doden achter zich te hebben gelaten. Op dit moment (d.d. 9 juni 2020) telt het land 83 Covid-19 gerelateerde doden. Op een bevolking van 11 miljoen mensen, waar vaak verschillende generaties onder één dak wonen is dit een opvallend laag cijfer. Er zijn al regelmatig periodes van meerdere dagen geweest dat er geen nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd. De Cubaanse overheid heeft met weinig materiële middelen een opmerkelijk resultaat weten te behalen.

Een blik op de toekomst: wanneer weer reizen?

Op dit moment is er nog veel onzekerheid over wanneer reizen naar Cuba weer mogelijk zal zijn. De Nederlandse overheid hanteert voorlopig voor alle bestemmingen buiten Europa het reisadvies “alleen noodzakelijke reizen”. De grenzen van Cuba zijn nog niet open en zullen tot minstens 1 augustus gesloten blijven. Maar als reizen op een bepaald moment weer kan, raden we je aan om aan Cuba te denken als bestemming. Niet alleen is het voor Cuba economisch van enorm belang dat de toeristen terugkeren, ook heeft Cuba voor jou als reiziger in deze tijden veel te bieden. Cuba is rijk aan vele kleinschalige private ondernemers die jou authentiek Cuba kunnen laten zien weg van de massa. Een beleving die wat ons betreft past bij het tijdperk na corona.

Update oktober 2020: Cuba gedeeltelijk open voor toerisme

Cuba is weer gedeeltelijk open voor het internationale toerisme. Er zijn 13 provincies geopend, waar de hoofdstad Havana NIET onder valt.  De verwachting is dat de grootste luchthaven van het land in Havana snel weer open gaat en dat toeristen weer welkom zullen zijn in Havana. Er gelden nog de nodige restricties voor het reizen door Cuba en je moet rekening houden met een medische controles. Bij aankomst in Cuba zal er een PCR test worden afgenomen en dien je een gezondheidsverklaring in te leveren. In hotels zullen medische teams aanwezig zijn om de gezondheid van de reizigers te monitoren. Deze opening is op dit moment nog niet voldoende voor CubaNeo Travel om onze reizen zoals wij die het beste uitvoeren te herpakken. Ook wachten we uiteraard af wanneer de Nederlandse overheid weer groen licht geeft voor reizen buiten Europa. Ondertussen kunnen we wel samen dromen over dat moment.