Subliem Cuba

Een 14-daagse rondreis per oldtimer én bus door het westen

vanaf

€1089,-

p.p. o.b.v. 2 personen

Subliem Cuba

Tijdens deze reis verblijf je in het prachtige westen van Cuba. Je start in Havana, de bruisende hoofdstad waar je ogen en oren te kort zult komen. Je geniet van de diversiteit aan spectaculaire natuur en kunt naar stranden gaan aan de verschillende kusten van het eiland.  De dynamische combinatie tussen reizen per bus en oldtimer geven een speciale dimensie aan deze reis. De langste trajecten reis je per oldtimer. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke reis!

ZumZum kolibrie Cuba

Bestemmingen

Havana | Viñales | Cienfuegos | Trinidad | Varadero | Havana

ZumZum kolibrie Cuba
kaart-subliem-cuba

In het kort

DagLocatieIn het kort
1HavanaAankomst in Havana en transfer naar casa particular
2HavanaExcursie Havana highlights in de middag
3HavanaVrij te besteden: eindeloos veel om te ontdekken in Havana
4ViñalesReis naar Viñales per bus
5ViñalesExcursie door de Viñales vallei en lunch met uitzicht over de vallei
6ViñalesVrij te besteden
7CienfuegosPer oldtimer reis je via krokodillenfarm, de Varkensbaai en Punta Perdiz naar Cienfuegos
8TrinidadReis naar Trinidad, optioneel via de watervallen van “El Nicho”
9TrinidadTrinidad verkennen, naar Playa Ancon en optionele excursie naar Topes de Collantes
10VaraderoBezoek van “mausoleum del Che” in Santa Clara en reis naar Varadero per oldtimer
11VaraderoRelaxdag op het strand
12VaraderoRelaxdag op het strand
13HavanaBusreis naar Havana, afscheid nemen van Cuba
14HavanaTransfer naar de luchthaven en terugreis naar Nederland

Dag 1 t/m 3 Havana

Welkom in Cuba! Havana ligt deze dagen aan jouw voeten. Op dag 2 zal je veel van de stad zien tijdens de excursie Havana highlights.

Dag 4 t/m 6 Viñales

Je reist per bus naar tabaksdorpje Viñales, en hebt nu de tijd om het dorpje en haar prachtige vallei te verkennen. Ga jij lopend of te paard door de vallei? Dag 6 is vrij te besteden, en kun je een dagtrip in de omgeving maken.

Dag 7 t/m 9 Cienfuegos & Trinidad

Op dag 7 reis je per oldtimer via een krokodillen farm, de Varkensbaai en Punta Perdiz naar Cienfuegos. De volgende dag reis je naar het koloniale stadje Trinidad, optioneel via de watervallen van “El Nicho”. Trinidad heeft prachtige kleurrijke straatjes en spectaculaire natuur in haar omgeving.

Dag 10 t/m 12 Varadero

Op dag 10 reis je per oldtimer naar Varadero. Je reist via Santa Clara, waar je “el mausoleo del Che Guevara” bezoekt. Helder zeewater, prachtige witte zandstranden en palmbomen verwelkomen jou in Varadero. Je kunt hier een paar dagen heerlijk relaxen.

Dag 13 & 14 Havana

Aan het einde van jouw reis ga je per bus terug naar Havana. Drink nog snel je laatste Mojito want op dag 14 vertrekt jouw vliegtuig terug naar Nederland.

Wil je meer weten over deze rondreis? Lees dan de uitgebreide reisbeschrijving

Reisbeschrijving

Dag 1 t/m 3: Havana

Dag 1: Aankomst in Havana en transfer naar casa particular

Dag 2: Excursie Havana highlights in de middag

Dag 3: Eindeloos veel om te ontdekken in Havana

Aan het begin van de avond kom je aan in Havana.  Daar staat een chauffeur klaar om jou naar de casa particular (bed & breakfast) te brengen waar je de komende 3 nachten zult verblijven. Onderweg van de luchthaven naar jouw casa particular (gevestigd in de wijk Vedado of Habana Vieja) zie je direct vele oldtimers rijden en propaganda van de Cubaanse revolutie op billboards langs de weg. Welkom in Havana!

Havana is een stad met ruim 2 miljoen inwoners. Er hangt een ontspannen sfeer en de verkeershectiek die miljoenensteden vaak hebben is heel erg beperkt in Havana. De stad is overzichtelijk en veel wijken zijn ruim opgezet. Door Havana’s bewogen geschiedenis zie je in de architectuur zeer diverse invloeden terug. In oud Havana zie je veel gebouwen en sfeervolle pleinen uit de tijd dat Cuba een Spaanse kolonie was en kun je genieten van veel bezienswaardigheden.  Zo kun je een bezoek brengen aan La Bodeguita del Medio, die vooral beroemd is door de mojito’s die Hemingway hier dronk. Er is een groot aanbod aan musea zoals het museum van de Revolutie, of bezoek “La Fabrica de Arte Cubano”. Op veel plekken is livemuziek te horen,- en in dit deel van de stad zijn de meeste restaurants gevestigd. Aan de overkant van de baai van Havana ligt el Castillo del Morro en iets verderop een fort, allen gebouwd in de koloniale tijd om de toegang tot de haven te bewaken. Elke avond om 21:00 uur vindt hier een ceremonie plaats waarbij een kanonskogel wordt afgevuurd.  Wil je bij deze bijzondere ceremonie aanwezig zijn? Reserveer dan onze excursie “El cañonazo”.

Op dag 2 wacht de excursie Havana highlights in de middag op je. Wandelend en per oldtimer ga je Havana ontdekken.  Zo bezoek je de verschillende pleinen van oud Havana, drink je een drankje in een bar op grote hoogte en ga je tegen zonsondergang naar de overkant van de baai van Havana voor een prachtig uitzicht over de Malecón en een groot deel van de stad.

Er is eindeloos veel wat je kunt ontdekken op dag 3 in Havana. Struin rond door de straatjes van oud Havana, breng een bezoek aan de sigarenfabriek, ontspan op Havana’s prachtige stranden: Playas del Este, of ga naar het compleet beschilderde straatje Callejon de Hamel. Hier wordt regelmatig livemuziek gespeeld en dat biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de Afro-Cubaanse cultuur.

Je kunt er ook voor kiezen om op dag 3 gebruik te maken van onze optionele excursies en activiteiten om dieper het Cubaanse leven in te duiken. Zo kun je een Cubaanse familie bezoeken die in een minder centrale wijk woont in Havana of op het platteland net buiten Havana. Een unieke ervaring waarbij je een klein inkijkje krijgt in het leven van dit gezin. Een Engelssprekende gids zal je bij dit bezoek begeleiden. Ook is het mogelijk om te kiezen voor salsa- of Spaanse les.

Dag 4 t/m 6 Viñales

Dag 4: reis naar Viñales per bus

Dag 5: Excursie door de vallei van Viñales

Dag 6: vrij te besteden

Op dag 4 reis je per bus naar het tabaksdorpje Viñales. In de streek van Viñales worden de tabaksbladeren van de meest beroemde Cubaanse sigaren verbouwd. Dit prachtige dorpje ligt bij een vallei met dichtbegroeide kalkstenenbergen die mogotes worden genoemd. Eenmaal in Viñales aangekomen zal je worden opgehaald en naar jouw casa particular gebracht worden. Je kunt de rest van de dag zelf Viñales verkennen.

Op dag 5 ga je onder leiding van een gids de vallei van Viñales verkennen. Jij mag zelf kiezen of je dit het liefste te voet of te paard doet. De paarden in Viñales zijn doorgaans klein en ook goed te berijden door mensen die geen ervaring hebben met paardrijden. Vandaag zul je lunchen in een restaurant met prachtig uitzicht over de vallei.

Op dag 6 zijn er verschillende leuke dagexcursies die je kunt maken. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de stranden van Cayo Levisa en Cayo Jutías. Cayo Levisa is een eilandje dat op 6 km van de kust ligt. Vanaf Palma Rubia vaar je hier in een boottochtje van 45 minuten naartoe. Zowel Cayo Jutías als Levisa zijn prachtige Caribische stranden die (nog) niet ontdekt zijn door het massale toerisme. Bezoek je liever (een van) de grotten van Viñales op deze dag of wil je naar het nabijgelegen Pinar del Rio? De eigenaren van jouw casa particular helpen je graag bij het regelen van een taxi of ander vervoer.

Dag 7 Cienfuegos

Dag 7: via krokodillenfarm, de Varkensbaai en Punta Perdiz naar Cienfuegos

Vandaag maak je kennis met de chauffeur en oldtimer waar jij de komende 4 dagen mee rondreist. Je vertrekt vroeg voor een drukke dag met als bestemming Cienfuegos. Onderweg kom je langs een krokodillenboerderij, waar de krokodillen leven in omheinde moerasvijvers. Deze boerderij is opgezet ter bescherming van bedreigde reptielsoorten. In de middag wacht er een lunch op je in vissersdorpje Pálpite. Na de lunch rijd je door naar de Varkensbaai. Deze baai is vooral bekend om de mislukte invasie van Cubaanse ballingen in 1961, maar ook om de mooie snorkel en duikplekken. Een van de mooiste plekken om te snorkelen is bij Punta Perdiz, waar jij ook een duik in het water mag gaan nemen. Aan het eind van de middag zul je in Cienfuegos aankomen.

Dag 8 Trinidad

Dag 8: naar Trinidad, optioneel via de watervallen van “El Nicho”

Op dag 8 maak je een korte tour door Cienfuegos per oldtimer en ga je verder richting Trinidad. Je kunt ervoor kiezen om direct naar Trinidad te reizen of optioneel op excursie naar “El Nicho” te gaan.   Dit zijn indrukwekkende watervallen gelegen in een bergachtig natuurgebied. Tijdens de wandeling van paar kilometer zie je verschillende watervallen en als je wilt kun je een verfrissende duik nemen in de natuurlijke baden. Eenmaal in Trinidad aangekomen kun je in de avond genieten van de livemuziek op de trappen naast de kathedraal van de Plaza Mayor of bij La Casa de la Trova.

Dag 9 Trinidad

Dag 9: Trinidad verkennen en mogelijk op excursie in de omgeving

Vandaag verblijf je de hele dag in het kleurrijke stadje Trinidad. De schilderachtige straatjes van Trinidad zijn wat veel reizigers verwachten te zien bij een reis naar Cuba. De koloniale gebouwen zijn gerestaureerd en in optimale staat omdat Trinidad door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed.  Dit maakt dat Trinidad erg in trek is bij reizigers. Je kunt sfeerproeven in dit levendige stadje, of kiezen voor een optionele dagexcursie naar Topes de Collantes. Wat wij ook een  aanrader vinden is om in de middag naar Trinidad’s nabijgelegen strand te gaan: Playa Ancon. Een andere mogelijkheid is het brengen van een bezoek aan Valle de los Ingenios, de plek waar slaven vroeger suikerriet verbouwden. In deze vallei kan je de toren beklimmen waar vandaan de baronnen de slaven in de gaten hielden. De chauffeur brengt jou hier graag naar toe.

Dag 10 t/m 12 Varadero

Dag 10: via “de voetsporen van Che” in Santa Clara naar Varadero

Dag 11 en 12: Relaxdagen op het strand

Vandaag reis je per oldtimer naar top strandbestemming Varadero. Onderweg kom je langs Santa Clara en bezoek je de twee belangrijkste bezienswaardigheden. In Santa Clara vond de beslissende slag plaats geleid door Che Guevara, die de overwinning van de Cubaanse revolutie bracht. Je bezoekt de gepantserde trein die de toenmalige president Batista had gestuurd gevuld met wapens en mankrachten om zijn troepen te versterken. Che en zijn troepen stopten de trein met een bulldozer en de wapens kwamen in hun handen. Ook bezoek je het mausoleum waar de stoffelijke resten van Che Guevara liggen. Vandaag is er ook tijd voor het verkennen van het centrum van Santa Clara, die met 244.000 inwoners de vijfde stad van Cuba is. Na de lunch vertrek je naar Varadero, om een paar dagen heerlijk uit te rusten van alles wat je hebt gezien en meegemaakt.

Gedurende de rondreis heb je de mogelijkheid gehad om meerdere stranden te bezoeken, en we sluiten deze reis af op dé top strand locatie in Cuba. Waarom kiezen we voor het zeer toeristische Varadero aan het einde van je rondreis? Ten eerste omdat de stranden prachtig zijn! De witte zandstranden en het helder lichtblauwe water behoren tot de beste stranden van Cuba. Ten tweede neem je bij aankomst in Varadero afscheid van de chauffeur en zijn oldtimer. Varadero biedt voldoende faciliteiten om je laatste dagen in Cuba ontspannen door te brengen. De locatie is ideaal gelegen voor je terugvlucht, omdat je al goed op weg bent richting Havana. Maar eerst kun je nog even een paar dagen heerlijk genieten en uitrusten.

Dag 13 Havana

Dag 13: afscheid nemen van Havana

Vandaag reis je per bus terug naar Havana. De laatste nacht van jouw rondreis verblijf je nog even in het bruisende hart van Cuba. Deze laatste uurtjes kun je bijvoorbeeld gebruiken om naar de grote souvenir markt in Havana te gaan. Je vindt hier heel veel leuke souvenirs als herinnering aan jouw magische reis. Ook is er op deze markt een groot aanbod van prachtige kleurige schilderijen met typische Cubaanse plaatjes.

TIP: Heb je interesse in kunst en spreekt het werk van een kunstenaar je erg aan? Vraag dan ook naar andere werken van deze kunstenaar. Veel kunstenaars hebben een lijn voor de souvenir markt, en een lijn werken van hogere kwaliteit. Op de souvenir markt moeten de schilderijen voor weinig geld verkocht worden, en daarom zullen de kunstenaars daar niet hun hoogste kwaliteit werken verkopen.

Dag 14 Havana- Amsterdam

Dag 14: terugreis naar Nederland

Vandaag neem je afscheid van Havana en Cuba en vlieg je terug naar Nederland waar je de volgende ochtend (dag 15) zult aankomen. Uiteraard voorzien wij je van een transfer vanaf jouw casa particular naar de luchthaven.

Reizen per oldtimer en bus

Subliem Cuba is een individuele rondreis. Drie trajecten reis je per oldtimer met chauffeur en twee trajecten worden afgelegd per Viazul bus. De oude Amerikaanse auto’s gebruikt in onze rondreizen zijn in optimale conditie en altijd voorzien van airconditioning. De chauffeur die de oldtimer rijdt kent alle bijzonderheden van het wegennet op zijn duimpje. Jij hoeft alleen maar te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Viazul is een betrouwbaar busnetwerk en de bussen zijn voorzien van airconditioning. Op veel plaatsen bevindt het Viazul busstation zich op loopafstand van de casa particular waar je zult verblijven. Als dit niet het geval is  regelen wij vervoer per auto van/naar de casa particular. Wil je meer weten over het reizen per bus en oldtimer? Bekijk dan onze pagina reizen per oldtimer of bus.

Excursie Havana highlights

Reisdagen Subliem Cuba

ReisdagVervoer perTrajectKilometers circa
4BusHavana- Viñales183
7OldtimerViñales- Cienfuegos413
8OldtimerCienfuegos- Trinidad84
10OldtimerTrinidad- Varadero333
13BusVaradero- Havana145

Overnachten bij een casa particular

De casas particulares (bed & breakfast) die wij voor onze reizigers reserveren bevinden zich op een centrale locatie en zijn van goede kwaliteit zodat je een comfortabel verblijf zult hebben. De kamers zijn altijd voorzien van airconditioning en een eigen badkamer met toilet. Tijdens je verblijf kun je rekenen op voldoende privacy en een goede service. Het verblijven in een casa particular is een heel leuk alternatief voor het verblijf in een hotel. Casas particulares zijn private ondernemingen, in tegenstelling tot hotels. Dit maakt dat het voor de eigenaren belangrijk is dat jij het naar je zin hebt. In hotels is er vaak veel minder aandacht en service voor de gasten.

Aanspreekpunt

Meestal zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar je gebruik van mag maken, zoals een woonkamer, patio of een balkon. Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Als je ook andere maaltijden in jouw casa particular wilt eten is dat vrijwel altijd in overleg te regelen. De Cubaanse families zijn een aanspreekpunt voor jou. Ze helpen je bijvoorbeeld graag bij het regelen van een taxi en kunnen je advies geven over activiteiten in de omgeving. Hou er wel rekening mee dat er in Cuba Spaans gesproken wordt. Er zijn steeds meer mensen die een klein beetje Engels spreken, maar het is goed je te realiseren dat dit zeer beperkt zal zijn.

Inclusief

 • Transfer van en naar de luchthaven van Havana
 • 13 x overnachting in casa particular
 • 13 x ontbijt
 • Vervoer per oldtimer met chauffeur over de omschreven trajecten op dagen 7 t/m 10
 • Bustickets voor de volgende trajecten (inclusief transfers van en naar busstations*):
  • Havana – Viñales
  • Varadero – Havana
 • Excursies:
  • Amigo CubaNeo in Havana
  • Excursie door de vallei van Viñales, te voet of te paard
 • Lunch in restaurant Viñales met uitzicht over de vallei + vervoer per taxi
 • Lunch op dag 7 overweg naar Cienfuegos

* Indien de casa particular zich niet op loopafstand van het busstation bevindt per auto.

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht
 • Visum
 • Reisverzekering (Verplicht in Cuba)
 • Optionele excursies
 • Entreegelden
 • Overige maaltijden
 • Overige uitgaven

Vraag hier uw gratis reisvoorstel aan