Praktische informatie

Internet en bellen

Doorgaans gebruiken reizigers hun mobiele telefoon zonder problemen op Cuba. Denk er echter aan dat bellen en gebruik maken van mobiel internet op Cuba heel erg prijzig kan zijn. Check voordat je op reis gaat bij jouw telecom aanbieder of jouw mobiel werkt in Cuba en wat de tarieven zijn. In de meeste gevallen is het slim om roaming meteen uit te schakelen als je in Cuba aankomt.

Online in Cuba met Wifi

Om te internetten op Cuba zijn er veel meer mogelijkheden dan een paar jaar geleden. Naast de vele internetcafé’s in hotels kun je nu ook gebruik maken van wifi-punten. Door het hele land zijn er vele wifi punten op pleinen en straten geïnstalleerd. Om gebruik te kunnen maken van deze wifi moet je een prepaid kaartje kopen in een ETECSA kantoor (de Cubaanse telecom aanbieder). Om te voorkomen dat jij veel tijd kwijt bent met het kopen van een wifi kaartje geven wij bij elke reservering 5 uur wifi tegoed cadeau. De wifi is vaak wat traag. Een tip is om ‘s morgens heel vroeg naar een wifi punt te gaan. Omdat er dan minder mensen gebruik maken van het signaal kan de verbinding wat beter zijn. Onze ervaring is dat (video) bellen met Whatsapp goed gaat op een rustig moment. Denk er aan dat wifi punten doorgaans op straten of pleinen zijn en dat er dus geen mogelijkheid is om je pc/ telefoon etc. op te laden terwijl je online bent.

Reisverzekering

De Cubaanse overheid heeft het bezit van een reis- en ziektekostenverzekering verplicht gesteld. Bij aankomst in Cuba dienen alle reizigers te kunnen aantonen dat ze over een polis beschikken in Nederland die hen dekt voor medische kosten in Cuba. Neem daarom een (kopie van) een  Engelstalige verklaring mee waarop het polisnummer, de naam van de verzekerde en naam van de verzekeringsmaatschappij vermeld staan. Dit document krijg je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen op verzoek. Vraag ook om op dit document de periode te vermelden dat je in Cuba verblijft, en dat je dus voor deze periode verzekerd bent. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf. Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan wordt je verplicht deze op Cuba af te sluiten. (bron: Cubaans consulaat)

Klimaat

Het subtropische klimaat van Cuba maakt dat je er het hele jaar door terecht kunt voor zon en warmte. De beste reisperiode naar Cuba is van november t/m april.  De temperatuur is dan overdag gemiddeld 26-27 graden. In de avond en nacht koelt het dan vaak wat af. De luchtvochtigheid in Cuba is hoog, en met name in de zomermaanden kan het soms wat benauwd aanvoelen. In het regenseizoen van mei t/m oktober is de gemiddelde temperatuur overdag 31 graden. Meestal valt de regen in een relatief korte tijd en schijnt de zon ook nog een groot deel van de dag. Het verfrissende windje dat vaak vanuit het noorden waait is vooral in de zomer maanden erg prettig. In het regenseizoen kunnen er tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Gezondheid

Als je vanuit Nederland naar Cuba reist is vaccineren niet verplicht. Een DTP en Hepatitis A vaccinatie wordt echter wel aangeraden aan reizigers naar Cuba.  In Cuba moet je rekening houden met ziektes die door muggen overgedragen kunnen worden zoals zika, chikungunya en knokkelkoorts (dengue). Bescherm jezelf daarom zo goed mogelijk tegen muggenbeten. Vooral voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens is het belangrijk om zich goed te informeren over Zika. Je kunt meer informatie over vinden op de website van het LCR: https://www.lcr.nl/

Betalen in Cuba

Pinnen met een pinpas is niet mogelijk in Cuba. Wel is het mogelijk geld te pinnen of op te nemen bij een bank met een MasterCard of Visa credit- of debet card. Let er op dat deze cards niet zijn uitgegeven door een Amerikaanse bank. Amerikaanse banken mogen deze transacties niet faciliteren van de Amerikaanse overheid. Ons advies is om zowel een creditcard als cash mee te nemen.

CUC blijetten Cuba

In Cuba zijn er twee munteenheden, de CUC die qua waarde bijna gelijk is aan de dollar en de CUP. De CUC zul je als reiziger voornamelijk gebruiken. De salarissen van de meeste Cubanen zijn in Cubaanse Pesos (CUP). Je kunt in een wisselkantoor (CADECA) CUC’s wisselen voor Pesos Cubanos. Voor één CUC zul je 24 CUP ontvangen bij het wisselkantoor. Deze kun je gebruiken als je bijvoorbeeld op een markt groente en fruit wilt kopen.

Veiligheid

Cuba is voor de regio een veilig land. In de wijken die toeristen doorgaans bezoeken is er veel toezicht op straat. De veiligheid van toeristen is van groot belang voor Cuba. De grote sociale controle die er is draagt hier ook aan bij. Toch is het verstandig om kleine donkere straatjes te mijden en goed op je spullen te letten op drukke toeristische plekken. Realiseer je ook als je op minder toeristische plekken komt dat hier minder toezicht is en dat je je in een land bevindt waar ook veel armoede is. Loop niet te veel te koop met kostbare bezittingen. Let na zonsondergang ook goed op in welke gebieden je je bevindt en neem een taxi naar je bestemming.

Paspoort en visa

Als je op reis gaat naar Cuba heb je een paspoort en toeristenkaart (visum) nodig. Zorg ervoor dat jouw paspoort bij vertrek uit Cuba nog 6 maanden geldig is. De toeristenkaart die je nodig hebt om naar Cuba te reizen is 30 dagen geldig en kan nog eens 30 dagen worden verlengd. Deze kun je aanvragen bij het Cubaanse Consulaat. De toeristenkaart kan zowel persoonlijk als per post aangevraagd worden. Je kunt het formulier dat je hiervoor nodig hebt aanvragen via het email adres van het Cubaanse consulaat in Rotterdam: concuba@bart.nl Ook zijn er enkele sites waar je jouw toeristenkaart kunt aanvragen, zoals cubavisa.net of e-visums.nl/cuba

Controleer zelf altijd of deze informatie nog steeds actueel en correct is!

Vraag hier uw gratis reisvoorstel aan